fbpx

Dankzij de leerplicht is ieder kind tussen 6 en 12 jaar verplicht om naar school te gaan. Hierdoor heb je een grotere kans op het vinden van een goede baan en met een diploma is er een kleiner risico op werkeloosheid. Voorheen was een diploma dan ook erg belangrijk op je CV. Tegenwoordig zijn er steeds meer bedrijven en detacheringsbureaus die niet alleen naar de zgn. harde skills zoals diploma’s en certificaten kijken, maar juist ook ervaring en soft skills. Lees in dit artikel waarom dat zo is.

De afgelopen jaren is de vraag naar technisch geschoold personeel enorm gestegen, waaronder monteurs in elektrotechniek, installatietechniek en ICT. Vooral vergrijzing en ontgroening zijn hiervoor belangrijke oorzaken, maar ook heeft de technische branche een behoorlijke periode een slechter imago gekend. De arbeidsmarkt is continu in beweging en digitalisering en robotisering zorgt voor een andere rol van technisch personeel waardoor de traditionele monteur zich moet bij- of zelfs omscholen om mee te kunnen met alle technologische ontwikkelingen. Ook sluiten door de razendsnelle ontwikkelingen de opleidingen niet altijd meer goed aan. Hoewel de sector hard werkt om hierin te verbeteren en ook het imago van technische banen geleidelijk verbetert, kiezen nog steeds weinig jongeren voor een technische opleiding.

Vakmensen zonder diploma

Veel oudere werknemers zijn in de jaren ‘80 of ’90 ongediplomeerd aan het werk gegaan in de techniek, maar zijn wel echte vakmensen geworden. Wanneer zij solliciteren wordt vaak aangegeven dat zij geen diploma op zak hebben waardoor zij minder kans maken op de gewenste baan op basis van hun CV. Dat is jammer want zij hebben jarenlange ervaring en kennis, die vaak veel waardevoller is dan de theorie. Het is tijd dat men bij werving en selectie van technisch personeel gaat kijken naar welke skills en werkervaring iemand heeft en niet zozeer naar het diploma.

Waarom werken we nog met een CV?

Op je CV staan je kwalificaties, opleidingen en andere belangrijke dingen. Wat je precies op je CV zet dat hangt een beetje van de sollicitatie af, maar je begint eigenlijk altijd met je personalia, gevolgd door opleiding en werkervaring. Hierbij beschrijf je kort de functie of het vakkenpakket en wat je daarbij geleerd hebt of welke competenties je daaruit verworven hebt. Zorg ervoor dat wat je vermeldt, relevant is voor de functie waarop je solliciteert.

Welke informatie je precies verstrekt aan de opdrachtgever bepaal je zelf, maar zorg er wel voor dat hij of zij een goed en waarheidsgetrouw beeld van je krijgt, waarmee hij of zij kan inschatten of jij een mogelijke kandidaat voor die functie bent. Belangrijk voor de skillsgerichte arbeidsmarkt is om skills en vaardigheden te benoemen. Ook die je bijvoorbeeld bij vrijwilligerswerk of in je vrije tijd verworven hebt. Met het sleutelen aan een oude auto toon je bijvoorbeeld aan dat je nieuwsgierig bent naar hoe dingen werken en je goed zelfstandig kunt werken. En kan je aantonen dat je goed met mensen kunt omgaan, bijvoorbeeld omdat je in verenigingsverband leuke dingen doet, laat het zien!

Hard en soft skills

Skills worden steeds belangrijker in de selectieprocedure. Waar voorheen het diploma een bewijs was dat iemand de noodzakelijke kennis bezat, is deze kennis tegenwoordig al bijna verouderd voor de diploma-uitreiking. Dit vraagt om een andere aanpak en een flexibele houding om de steeds veranderende kennis bij te houden. Skills zijn te verdelen in hard en soft skills. Hard skills zijn te leren met een opleiding of door ervaring. Soft skills zijn juist meer persoonlijke vaardigheden waarbij iemands aanleg en karakter een belangrijke rol spelen. Deze skills bepalen in belangrijke mate of iemand in een functie past. Een voorbeeld hiervan zijn communicatieve vaardigheden.

Digitale Skills Paspoort

Het Digitale Skills Paspoort (DSP) is een nieuwe ontwikkeling op het gebied van de skillsgerichte arbeidsmarkt. Deze tool biedt een handig overzicht van wat je allemaal kunt. Hiermee maak je je persoonlijke ontwikkeling en skills beter zichtbaar. Niet alleen voor jezelf om je vervolgstappen te bepalen, maar ook voor werkgevers, die hiermee beter kunnen inschatten of de werknemer bij de functie past. Sommige mensen hebben misschien een sterk ontwikkelde vaardigheid, maar herkennen deze niet omdat ze het vanzelfsprekend vinden, terwijl ze hiermee juist onderscheidend kunnen zijn van anderen.

Het DSP is ontwikkeld voor vakmensen in de bouw, infra en installatietechniek. Hierin staat welke skills je hebt en hoe je deze ontwikkelt. Hierdoor ben je zelf beter in staat om jouw plaats in de arbeidsmarkt te bepalen en houd je ook op latere leeftijd de overtuiging dat je voortdurend in ontwikkeling bent. Het idee van het paspoort is om vakmensen te laten zien dat ze barsten van de skills en dat is precies wat er nu nodig is om naar een meer skillsgerichte arbeidsmarkt te gaan.

Detachering in de techniek

Soms heeft iemand misschien niet de juiste papieren, maar wel relevante skills om een goede invulling te kunnen geven aan de vacature. Ook wanneer mensen solliciteren zonder een gepaste opleiding, kan dit een kans zijn voor werkgevers. Deze sollicitanten zijn vaak enorm gemotiveerd en zouden door middel van een interne opleiding of bijv. een BBL-traject het personeelstekort op kunnen vullen, nu en in de toekomst.

Bij Detamo kijken we dan ook vooral naar motivatie en ambities. Als er goede kans van slagen is dat we jou, ongetwijfeld met veel overleg en energie, naar de juiste baan kunnen helpen, dan doen wij dat! We bieden volop doorgroeimogelijkheden en diverse leerwerktrajecten aan. Dit stimuleert een leven lang ontwikkelen en is gunstig voor de wendbaarheid van de markt. Een diploma blijft wel belangrijk, vooral voor de basiskennis, maar moet niet langer leidend zijn. De gevraagde of vereiste skills op de werkvloer zullen veranderen.

Welke competenties en skills zijn het belangrijkst?

Maar wat zijn die skills en competenties dan? Voor vacatures in de elektrotechniek is het bijvoorbeeld belangrijk dat je servicegericht bent. Als monteur kom je namelijk vaak bij bedrijven en particulieren over de vloer. Bovendien is elk project anders en dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Dit vraagt om een oplossingsgerichte aanpak wat soms ook de nodige creativiteit vergt.

Daarnaast zijn een goed ruimtelijk inzicht en rekenvaardigheid handig voor het werk van een techneut. In de techniek is er ook genoeg te ontdekken, bijvoorbeeld hoe schakelingen in elkaar zitten. Ook nieuwe technologische ontwikkelingen zoals laadpalen voor elektrische auto’s en zonnepanelen zorgen voor de nodige uitdagingen. Het is daarom goed om leergierig te zijn en graag het een en ander uit te zoeken. Dat begint met de wil om te weten hoe het (technisch) in elkaar steekt.

Aan de slag in de elektrotechniek

In een skillsgerichte arbeidsmarkt is het veel belangrijker wat je wilt en kunt, dan wat je weet. Dus wil jij monteur worden in de elektrotechniek, installatietechniek of ICT en heb je passie voor techniek maar misschien niet direct het juiste diploma? Laat jezelf dan niet tegenhouden en bekijk onze vacatures. Bij Detamo vind je banen op alle niveaus en kan je ook zonder vooropleiding bespreken wat de mogelijkheden zijn. We horen graag van je!

Dat leren en ontwikkelen bij Detamo voorop staat is wel duidelijk. Al jaren helpen we mensen aan een baan in de techniek, ook bij een carrièreswitch. Zo kun je trainingen en cursussen volgen om jezelf om te scholen of juist om door te groeien binnen je huidige vakgebied. Hiermee spelen we in op de kansrijke functies waar vraag naar is. Altijd blijven leren is belangrijk in de continu veranderende arbeidsmarkt en voor het behoud van personeel, maar hoe ga je hiermee om en welke kansen biedt het? Lees het in dit artikel.

Blijven leren en ontwikkelen

Elke dag leert iedereen wel iets nieuws, dat gebeurt vaak onbewust. Om langdurig in het arbeidsproces te blijven functioneren is het ook nodig om nieuwe dingen te leren. De ontwikkelingen en technieken gaan tegenwoordig zo hard, dat wat je vandaag leert morgen alweer ‘oud’ is. Door jezelf om- of bij te scholen kun je voorkomen dat je je baan verliest en heb je meer kans om een andere baan te vinden. Bij Detamo stimuleren we leren en ontwikkelen heel erg en willen we dat mensen minimaal doorgroeien tot BBL niveau drie. Maar ook zij-instromers kunnen met een werken en leer traject (BBL) al snel aan de slag en worden met de juiste begeleiding en opleiding echte vakspecialisten.

Permanente educatie

Een leven lang leren wordt steeds belangrijker. De veranderende arbeidsmarkt zorgt ervoor dat mensen zich vaker en sneller moeten aanpassen. Terwijl het meeste van onze scholing juist plaatsvindt in de leeftijdscategorie van 4 tot 20 jaar. Hierdoor ontstaat de vraag of leren en ontwikkelen niet doorlopend moet plaatsvinden om de kans op werkeloosheid en achterstand zo klein mogelijk te houden? Met permanente educatie zou het zo moeten zijn dat de kans op werkeloosheid nihil is wanneer iemand in staat is om te werken. Daarbij is het wel belangrijk om vooruit te kijken in welke sector vraag naar personeel ontstaat en waar juist een overschot. Door vroegtijdig na te denken wie er geschikt zou zijn om voor die sector op te leiden kunnen we de uitdagingen kleiner maken.

Werkgeluk

Daarnaast was het vroeger gebruikelijk om lange tijd bij dezelfde werkgever te blijven werken. Tegenwoordig is dat juist ongebruikelijk en veranderen jongeren regelmatig van baan. Dit jobhoppen zorgt voor uitdaging, groei in persoonlijke ontwikkeling en nieuwe kennis. Hierdoor ontdekken jongeren wat ze echt leuk vinden om te doen. Dat laatste is belangrijk want wanneer je werkt in een functie of richting die je leuk vindt, presteer je het beste. En als je geen energie meer uit je baan haalt, dan ga je uiteindelijk toch op zoek naar een andere werkgever. Bij Detamo blijven we daarom, in plaats van de traditionele jaarlijkse gesprekjes, doorlopend met de medewerkers in gesprek over hun ontwikkeling en de ontwikkeling in zijn algemeenheid.

Behoud van personeel

Deze veranderingen maakt het behoud van personeel voor een werkgever wel lastiger. De mogelijkheid krijgen om te blijven leren en ontwikkelen, is, naast salaris, een belangrijk punt in de zoektocht naar de ‘perfecte’ baan. Doorgroeien en ontwikkelen is altijd een samenspel geweest tussen werkgever en werknemer, waarbij er vaak nog wel gekeken wordt of dit ook aansluit bij wat de werkgever belangrijk vindt. Maar wat als een werknemer een hele andere richting op wil? Zouden werkgevers diegene dan ook kunnen helpen om daar te komen, ongeacht of het binnen de branche is of niet? Zonder concessies te doen aan het behoud van personeel?

Win-win

Het gebeurt maar zelden dat een ICT’er bij een werkgever aangeeft dat zijn ambitie eigenlijk blokfluitleraar is. Dit wordt namelijk vaak gezien als desinteresse. Maar wanneer iemand niet de mogelijkheid krijgt om zijn passie te volgen, gaat hij of zij uiteindelijk weg. Met het bespreekbaar maken en faciliteren van de mogelijkheid om te doen wat een werknemer leuk vindt, zorgt de werkgever misschien wel voor een enorme bevrijding bij die persoon en creëert tegelijk een commitment. Want in die tijd dat deze werknemer de opleiding volgt, bijvoorbeeld vier jaar lang één dag of avond in de week, doet hij of zij de andere tijd wel gewoon het werk. Met een doel en met plezier. Een win-win situatie dus!

Leven lang leren

Dat ook de overheid een leven lang leren een belangrijk onderwerp vindt, blijkt uit de speciale commissie in de tweede kamer. De overheid stimuleert leren en ontwikkelen bij volwassenen zodat iedereen goed inzetbaar blijft in de arbeidsmarkt en bedrijven flexibel en concurrerend blijven. Ook de corona-epidemie heeft een grote invloed gehad op het belang van blijven leren en ontwikkelen. In sommige branches was tijdelijk minder vraag, terwijl andere branches juist meer personeel nodig hadden. Door te blijven leren houden we samen de economie wendbaar en kunnen we makkelijker van werk of sector veranderen.

STAP-budget

Het thema een leven lang leren bevat een aantal subsidiemogelijkheden waaronder het STAP-budget. Door middel van dit budget kan iedereen maximaal €1000,- aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Met het bedrag uit het STAP-budget kan iedereen zichzelf tijdens zijn of haar loopbaan ontwikkelen en een opleiding, cursus of training volgen. Dankzij deze nieuwe regeling hoef je zelf geen bedrag meer voor te schieten waardoor het laagdrempeliger is voor mensen met een lager inkomen en ouderen.

Nieuwe mogelijkheden

In de huidige situatie ligt het leren en ontwikkelen nog te veel bij de werkgever. Maar het STAP-budget biedt hierin nieuwe mogelijkheden. Werknemers zijn niet langer afhankelijk van de werkgever om te blijven leren en ontwikkelen, zodat ze ook iets heel anders kunnen gaan leren dan uitsluitend wat goed is voor het bedrijf. Het is natuurlijk ook mogelijk dat de werkgever of een andere partij het STAP-budget aanvult als de opleiding meer dan €1000 kost. Maar deze subsidie geeft mensen wel de mogelijkheid om na te denken waar ze echt gelukkig van worden.

Detamo en een leven lang leren

Bij Detamo leiden we al meer dan 20 jaar personeel op in technische sectoren. Hiervoor werken we samen met vak-opleiders en het (MBO) reguliere onderwijs. Daardoor kunnen we vakmensen leveren, die expert zijn binnen hun vakgebied en zich steeds weer door ontwikkelen. Ook als je geen vooropleiding hebt, maar graag wilt werken kun je bij Detamo terecht. Wij geloven namelijk dat als je echt iets wilt je het ook kan bereiken. Dankzij de diverse leerwerktrajecten en goede begeleiding kun je al snel aan de slag. Met het opleiden van personen creëren wij kansen en toekomstperspectief voor vakmensen in wording! Nu nog binnen onze huidige sectoren, maar wie weet wat de toekomst brengt?

Zou jij graag monteur worden, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Wat houdt een baan als monteur nu eigenlijk in en wat levert het je op? Welke types monteur zijn er? En wat zijn de mogelijkheden als je geen opleiding hebt, maar wel monteur wilt worden? In dit artikel lees je er alles over.

Van CV-monteur tot elektromonteur

Wanneer je monteur wilt worden ben je er nog niet. Binnen de techniek zijn er namelijk verschillende specialisaties zoals elektromonteur, CV-monteur, loodgieter en glasvezelmonteur. Maar welke monteur je ook wordt, één ding is zeker: je maakt veel mensen blij met je werk! Hoe gaaf is het als iedereen dankzij jou ‘s ochtends de lichten kan aandoen, zijn/ haar auto kan opladen, een warme douche kan nemen of supersnel en stabiel over het internet surft?

Werkzaamheden monteurs

Om te weten welke specialisatie bij jou past moet je natuurlijk wel weten wat een baan als monteur inhoudt en welke werkzaamheden daarbij komen kijken. Hieronder staat per monteur omschreven wat je gaat doen:

Monteur worden loont

Naast leuke werkzaamheden, gezellige collega’s en tevreden klanten is natuurlijk salaris ook een belangrijk punt in een baan. Hoeveel je precies als monteur gaat verdienen hangt onder meer af van je ervaring. Heb je geen of weinig ervaring, dan verdien je logischerwijs minder dan een ervaren vakman. Samen zullen we in jou investeren om te zorgen dat je verdient wat je toekomt. Doordat Detamo zich focust op duurzame (klimaat)banen en markten, zorgen we er bovendien samen voor dat we zinvolle projecten doen.

Solliciteren als monteur

Nu je weet welke specialisaties er zijn en wat je ervoor terugkrijgt, kun je op zoek naar een baan. Op dit moment is er veel vraag naar vakmannen in de technische sector, wat de zoektocht een stuk makkelijker maakt. Maar hoe vind je de juiste vacature? Als eerste is het belangrijk de beschrijving van de functie goed door te lezen. Heb je hier een goed gevoel bij, kijk dan naar welke kwaliteiten ze vragen. Voldoe je niet aan alle eisen, dan kun je alsnog solliciteren door bijvoorbeeld aan te geven dat je bereid bent een cursus te volgen. Steeds meer bedrijven kijken juist ook naar ervaring en soft kills. Ontdek waarom skills belangrijker zijn dan een diploma.

Zonder diploma monteur worden

Ook zonder (geschikt) diploma kun je monteur worden. Met een leerwerktraject ontwikkel jij jezelf tot een echte vakman. In een korte opleiding leer je de basiskennis. Vervolgens ga je naast je theorieles ook echt in de praktijk aan de slag. Een ervaren buddy leert je de kneepjes van het vak, waarna je uiteindelijk zelfstandig op pad gaat. Ook perfect voor mensen die een carrièreswitch willen maken. Verschillende monteurs gingen je al voor. Lees hier hun ervaringen!

De voordelen van een detacheringsbureau

Detamo is een detacheringsbureau met jarenlange ervaring in de technische sector. Hierdoor hebben we een groot netwerk van verschillende bedrijven met allerlei toffe projecten op uiteenlopende locaties. Je hoeft dus zelf niet op zoek naar nieuwe opdrachten. Daarnaast bieden we banen aan op alle niveaus: van leerling monteur tot senior, waarbij ons bureau investeert in jouw ontwikkeling. Daarbij kun je ook binnen je discipline doorgroeien. Bovendien verzorgt Detamo alles: van gereedschap en kleding tot een werkbus.

Ga aan de slag als monteur bij Detamo

Spreekt zo’n uitdagende baan met doorgroeimogelijkheden je aan? Check dan snel de vacatures en bekijk de banen in de verschillende branches. Solliciteer direct of vraag een kennismakingsgesprek aan. Wil je graag monteur worden, maar heb je nog geen vooropleiding? Neem ook dan contact op met een van onze medewerkers. Zij begeleiden jou graag.

Op zoek naar een functie in de techniek? En klinken doorgroeimogelijkheden, persoonlijke ontwikkeling en een mooie carrière jou als muziek in de oren? Lees dan vooral verder en informeer jezelf goed voor het maken van de juiste keuze!

1. Beschikbare functies

Oriënteer je eerst op wat voor functies er zijn binnen de techniekbranche, en of de mogelijkheden ook bij jouw persoonlijke eisen passen. Vind jij het belangrijk om eerst een leertraject te ondergaan voor je officieel aan de slag gaat? Of misschien kies jij ervoor om te focussen op persoonlijke groei? Er zijn veel verschillende banen binnen de techniek, zoals: elektromonteur, CV-monteur, loodgieter, beveiligingsmonteur, glasvezelmonteur en noem zo maar op.

Een leuk weetje: de elektrotechniek is momenteel de branche met de meeste vraag naar werk. Deze sector is stabiel en bovendien gewend om te werken met flexkrachten. Binnen deze branche kun je voor diverse projecten worden ingezet. Een elektromonteur kan vaak ook data- of beveiligingstechnische projecten doen en hij/ zij is inzetbaar voor bijvoorbeeld laadpalen projecten. Met voldoende basiskennis van elektrotechniek kom je dus ver. Nog niet die kennis op zak? Geen nood. Bij Detamo helpen we je graag verder, bijvoorbeeld door een opleiding en de juiste begeleiding. Zo ben jij binnen no-time een vakspecialist.

2. Doorgroeimogelijkheden

Natuurlijk wil je graag doorgroeien tijdens jouw carrière. Het is belangrijk als een werkgever de mogelijkheid biedt voor een opleiding en zorgt voor jouw persoonlijke groei. Dat kan met een ‘leren en werken’ concept. Hierbij investeert het detacheringsbureau in jouw ontwikkeling en kun je tegelijkertijd praktijkervaring op doen bij opdrachtgevers. Een win-win situatie dus! Kijk goed of een detacheringsbureau connecties heeft met erkende opleidingen. Detamo werkt samen met vak-opleiders en het reguliere (technisch MBO) onderwijs. Ook kun je altijd trainingen of cursussen volgen: zowel specialistisch (binnen het vakgebied met certificaat) als door te groeien binnen de huidige discipline (bijvoorbeeld van niveau 2 naar 3 of 3 naar 4). Zo werk jij mooi aan jouw toekomst.

Installatietechniek-klein2

3. Welke vaardigheden zijn nodig?

Over het algemeen zijn veel vacatures nog erg gefocust op de ‘hard skills’ van kandidaten, zoals diploma’s en certificaten. In de praktijk is motivatie echter net zo belangrijk. Detamo is dan ook op zoek naar mensen die vooral graag willen. We kijken vooral naar houding en gedrag. Deze ‘soft skills’ zijn wat Detamo betreft dus minimaal zo belangrijk. Dat houdt onder andere in: persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden. Dat betekent dus ook elke dag op tijd komen en op juiste manier met collega’s en opdrachtgevers omgaan. Vakkennis kan immers geleerd worden. Maar karaktereigenschappen verander je niet zo snel.

4. De werksfeer

Niet alleen het werk zelf is van belang, ook de sfeer bepaalt hoe jouw werkdag eruit komt te zien. Het is fijn om te werken bij een informeel bedrijf en binnen een hecht team. Meestal krijg je bij een sollicitatiegesprek wel een beeld van het bedrijf. Het is zeker niet gek om te informeren naar de bedrijfscultuur. Neem Detamo als voorbeeld. Werken staat hier gelijk aan veel vrijheid, met verschillende werkplekken in wisselende teams. Zo leer je veel collega’s kennen en werk je op de leukste projecten. Detamo zorgt goed voor haar collega’s en maakt ruimte voor plezier door middel van het organiseren van bedrijfsfeestjes en gezellige bijeenkomsten. Zo ga je iedere dag met plezier naar het werk!

5. Arbeidsvoorwaarden

Check altijd of er goede arbeidsvoorwaarden zijn bij jouw toekomstige werkgever. Controleer ook altijd of jouw detacheringsbureau voorzien is van de wettelijke cao-voorwaarden met de juiste kwaliteitseisen. Detamo is aangesloten bij NBBU en is conform de NEN4400-1 gecertificeerd zodat je weet dat je bij een betrouwbare onderneming werkzaam bent. In de wetgeving is opgenomen dat wij onze collega’s moeten belonen zoals hun collega’s in dezelfde functie bij de opdrachtgever worden beloond. Hier houden wij ons dan uiteraard ook aan. Arbeidsvoorwaarden veranderen af en toe, maar de veelgehoorde opmerking dat flexkrachten minder zouden verdienen dan arbeidskrachten bij andere werkgevers is hier dus niet mogelijk!

6. Ook goed om te weten bij detachering in de techniek

Er zijn dus heel wat zaken om op te letten bij het kiezen van een detacheringsbureau en een functie. Extraatjes kunnen je dan over de streep trekken. Dus goed om te weten dat Detamo specifieke voorwaarden kent bij bijvoorbeeld langere dienstverbanden. Of mooie beloningen kent als je een collega weet aan te brengen. Ook zorgen wij voor de beste middelen (zoals gereedschappen) en mooie bedrijfskleding. Detamo besteedt veel aandacht aan de mensen, we zijn tenslotte een ‘mensenbedrijf’.

Enthousiast geworden? Bekijk onze vacatures of neem contact op!

Er zijn een paar dingen belangrijk in een baan. Je moet plezier in je werk hebben, leuke collega’s, je kunnen ontwikkelen… en natuurlijk is het salaris niet onbelangrijk! Dat laatste verschilt nogal van baan tot baan, zeker ook binnen de technische branche. Benieuwd wat de best betaalde banen zijn in de techniek? En misschien nog wel belangrijker: hoe je die baan de jouwe maakt? Lees dan snel verder. 

Van installatietechniek tot elektrotechniek: de keuze is reuze

De techniek is ontzettend breed. Dat weet jij als vakman als geen ander. Daarnaast is de techniek booming. Er is op het moment ontzettend veel vraag naar vakmannen. Dus zit jij even in de goede hoek! Neem de elektrotechniek, ook wel Installatietechniek E genoemd. Een branche die altijd in beweging is en waar (letterlijk) spannende banen te vinden zijn. Of wat dacht je van de branche Installatietechniek W (waarbij de W staat voor werktuigbouwkundig). Hierbij zorg je voor de mooiste installaties waarbij geen elektriciteit, maar o.a. water en gas doorheen gaan.

Wat schuift dat?

Er zijn dus veel banen op de markt. Dan wil jij natuurlijk weten: wat levert dat op? Dat hangt van een aantal factoren af. Bijvoorbeeld van jouw ervaring. Een ervaren vakman verdient meer dan iemand die net uit de schoolbanken komt. Dat is logisch. Een baan die specifieke vakkennis vereist, loont ook meer dan eentje waar iedereen zo kan instromen. En tot slot geldt: is de vraag groot (bijvoorbeeld naar timmermannen), maar het aanbod schaars? Dan kun je als toekomstige timmerman óók meer salaris vragen. Of op welke andere functie je dan ook solliciteert. Bij de volgende banen zit je in ieder geval goed qua salaris. 

Goed betaalde technische banen (bij Detamo):

detamo-elektrotechniek1
Een baan in de elektrotechniek loont!

Nog geen vakman? Laat je opleiden

Had jij eerst nog geen goed idee van wat je wilde, maar nu wel? Het is nooit te laat om vakman te worden. Of je nu net begint aan jouw loopbaan of je je wilt laten omscholen. Bij Detamo zijn er verschillende leertrajecten. Bijvoorbeeld voor leerling elektromonteur. Verschillende vakmensen zijn jou al voorgegaan. Lees hier hun enthousiaste verhalen! Je leert de theorie en doet direct praktijkervaring op. Uiteraard krijg je de beste tools om mee te werken. Vaak kan je daarna ook direct aan de slag bij de opdrachtgevers van Detamo. Neem contact op voor meer informatie! 

Van vacature naar baan

De juiste vacature gevonden? Dan wil je natuurlijk dat die job ook van jou wordt. Het is belangrijk dat jouw CV up-to-date is en goed aansluit bij de functie. Solliciteer je op een gave baan als elektromonteur? Laat dan op jouw CV terugkomen dat je technische kennis hebt en van aanpakken weet. In de vacaturetekst kun je precies terugvinden welke kwaliteiten belangrijk zijn voor deze functie. Licht jouw ervaring ook toe met concrete voorbeelden. Zoals: “De klant liep tegen een probleem aan en ik heb dit op de volgende manier opgelost.” Dat spreekt veel meer tot de verbeelding dan droge feiten! Wordt je ook uitgenodigd voor een gesprek? Wees dan punctueel, enthousiast en professioneel. Zo wordt die baan van jou! Wij geven je graag nog meer sollicitatietips

Detamo: dé plek voor goed betaalde technische banen

Detamo heeft jarenlange ervaring in de technische sector. Jouw baan begint dus hier! Check snel de vacatures op de website en filter makkelijk op branche of postcode. Solliciteer vervolgens direct of vraag een kennismakingsgesprek aan. Dan kan ook jij snel een toffe baan hebben. Kom maar op met die salarisstrook! Vragen? Neem contact op met onze medewerkers. Zij begeleiden jou graag.

We zetten graag een nieuwe collega in het zonnetje: Bobby! Vanuit een hele andere hoek kwam hij in contact met Detamo. Hij wilde de techniek in, en laat dat nou net ons ding zijn. Van elektrotechniek tot de installatietechniek. We leerden Bobby kennen als een echt vakmens. Ondanks zijn andere werkachtergrond vindt Bobby probleemloos zijn weg binnen de techniek en dit wordt bevestigd in de assessments. ‘Wat een talent!’ riepen de opleiders.

Aan de slag in de techniek

Dit was voor Bobby het startpunt om echt voor de techniek te kiezen! Met zijn VCA in de pocket is het nu tijd om aan de slag te gaan, maar niet zonder de beste gereedschappen. Daarom heeft Detamo hem een compleet pakket aangeboden. We wensen Bobby, net als al zijn Detamo-collega’s in de techniek, heel veel succes en plezier bij de mooie projecten die hij gaat doen!

Wil jij dit ook?

Detamo heeft veel mooie vacatures voor goed betaalde technische banen, door heel Nederland. Bekijk onze vacatures en neem contact op!

Spijtig genoeg verliezen steeds meer mensen hun baan, aangezien sommige banen overbodig worden door nieuwe technologische ontwikkelingen. Veel productie-, financieel- en administratief werk wordt door deze ontwikkelingen vervangbaar voor robots die het werkproces automatiseren. Hierdoor moeten mensen noodgedwongen een carrièreswitch maken. Detamo staat voor deze mensen klaar! Als technisch dienstverlener bieden wij veel goed betaalde technische banen aan. Daarbij investeren wij ook in het omscholen van mensen. Onze Commercieel Service Manager, Tom Holscher legt ons uit hoe dit met behulp van Detamo’s leerwerktrajecten kan.

Onze leerwerktrajecten

Met onze leerwerktrajecten worden mensen omgeschoold naar een ander beroep. “Als technisch dienstverlener bieden wij de meest uiteenlopende banen bij de meest toffe projecten. Maar naast reguliere banen, verschaffen wij ook leerwerktrajecten. Deze leerwerktrajecten zijn perfect voor mensen die een carrièreswitch willen maken, aangezien je op deze manier zonder veel ervaring aan de slag kan in een bepaald vakgebied,” vertelt Tom.

Inspelen op de markt

Detamo biedt leerwerktrajecten voor verschillende beroepen. Op dit moment hebben we leerwerktrajecten lopen voor koelmonteur, glasvezelmonteur HAS, monteur elektrische laadpalen en KPN monteur. Tom licht toe dat deze leerwerktrajecten met een goede reden nu zijn opgezet. “Zulke leerwerktrajecten zetten we op zodra we zien dat de behoefte naar bepaalde beroepen aantrekt. Zo spelen we in op het vraag en aanbod-mechanisme van de markt. Als er eenmaal is bepaald welk leerwerktraject gaat starten, beginnen we met het werven van geschikte kandidaten.”

Theorie en praktijk gecombineerd

Na deze werving en selectie, kan het leerwerktraject starten. Tijdens zo’n leerwerktraject krijg je als eerste een korte vooropleiding, waarbij de basis wordt aangeleerd. Vervolgens stroom je door naar het leerwerkproces, waarbij je, naast je theorieles, aan de slag gaat in de praktijk. “Afhankelijk van het traject, krijg je één dag in de week theorieles of krijg je op de werklocatie een werkboek om mee aan de slag te gaan. Na je leerwerktraject ga je vaak nog mee op pad met een ervaren buddy. Nadat je alle fijne kneepjes van het vak hebt geleerd, kan je geheel zelfstandig aan de slag in je nieuwe vakgebied”, legt Tom verder uit.

Ben jij geschikt voor een leerwerktraject?

Voor de branches waar Detamo in detacheert, is het wel belangrijk om enige technische kennis te hebben. Tom vertelt ons dat ook veel mensen zonder technische achtergrond zich aanmelden voor een leerwerktraject bij Detamo. “Vaak denken geschoolde mensen dat de overstap naar een technische baan zoals een Telecom monteur gemakkelijk is. Dit valt in de praktijk echter tegen, aangezien techniek een flinke uitdaging kan zijn voor mensen uit een ander vakgebied. Daarom is het belangrijk om in ieder geval affiniteit met techniek en enigszins een technische achtergrond te hebben. Daarnaast moet je over een zekere mate van leervaardigheid beschikken en bereid zijn om gedisciplineerd aan het werk te gaan.”

Maak een carrièreswitch bij Detamo!

Bij Detamo zorgen we goed voor onze medewerkers en focussen we op individuele aandacht. Wij bieden een marktconform salaris, diverse opleidingsmogelijkheden en leuke personeelsfeesten (zodra de regels dat weer toelaten). Daarbij bieden wij als grote technische dienstverlener veel verschillende projecten op diverse locaties, waar je meteen aan de slag kan na -of al tijdens- het leerwerktraject.

De metaalbranche is een ontzettend brede en gevarieerde branche om in te werken. Hierdoor kun je er qua specialisatie alle kanten mee op en is er veel werk te vinden. Bij Detamo hebben we dan ook de meest uiteenlopende projecten in de metaalsector. In dit artikel vertellen we je meer over werken in deze innoverende branche.

Wat is de metaalbranche?

De metaalbranche bestaat dus uit veel verschillende beroepen, zowel uitvoerend als op kantoor. Deze beroepen zijn onder te verdelen in industriële beroepen en beroepen in de installatietechniek. Hoewel de metaalindustrie en metaalinstallatie overeenkomsten hebben, verschillen de bijhorende beroepen van deze twee sectoren veel van elkaar. Wij leggen je het verschil uit.

De industriële sector, techniek en veiligheid

De industriële kant van de metaalbranche is op te splitsen in de gebieden veiligheid en techniek. Op het gebied van techniek kan je denken aan beroepen als lasser, constructiebankwerker, engineer of kunststofmonteur. Dit zijn de medewerkers die vooral uitvoerend werk doen.

Maar het werken in de techniek brengt veel risico’s met zich mee, met name in de industriële sector. Je hebt hier namelijk veelal te maken met gevaarlijke stoffen op het werkterrein en processen waarbij chemische reacties ontstaan. Daarom worden er veiligheidsmensen ingezet. Zoals bijvoorbeeld een buitenwacht, die de veiligheid controleert van de medewerkers en van de omgeving bij het werken in een besloten ruimte. Zo wordt de veiligheid tijdens de werkzaamheden altijd gewaarborgd.

Installatietechniek

Naast metaalberoepen in de industriële tak, heb je ook metaalberoepen in de installatietechniek. In de installatietechniek ben je bezig met installaties in verschillende soorten vormen, van klimaatinstallaties in grote gebouwen tot infrastructurele installaties. Voorbeelden van beroepen hiervan zijn warmtewisselaarmonteurs, werktuigbouwkundigen en cv-monteurs. Bekijk ons gehele aanbod van vacatures in de metaalsector.

Wat voor kwaliteiten heb je nodig voor werken in de metaal?

Om te werken in de metaalbranche moet je technische affiniteit hebben en zelfstandig kunnen werken. Het is belangrijk dat je 2D- en 3D-tekeningen en verschillende maatvoeringen kan lezen en vervolgens ook deze maatvoeringen uit kan voeren. Daarbij is kennis van gereedschap en types staal natuurlijk ook gewenst.

Maar we nemen ook mensen aan zonder (veel) ervaring. Opleiden staat centraal bij Detamo, vandaar dat we in al onze beroepsgroepen mensen omscholen. Als er maar genoeg interesse en motivatie is om de opleiding te begrijpen en te voltooien. Het is ook mogelijk om te wisselen tussen de verschillende takken in de metaalbranche. Zo kun je bijvoorbeeld de overstap maken van warmtewisselaarsmonteur naar lasser. Bij zowel de industriële tak als de installatietechniek, heb je te maken met leidingwerk, dus de basis is er al, het materiaal waarmee je werkt zal alleen anders zijn.

Altijd werk in deze innoverende branche

Het grootste voordeel is dat zo’n grote branche als de metaalbranche ontzettend veel werk biedt. Daarnaast zijn er veel toekomstgerichte ontwikkelingen binnen de metaalbranche. Er wordt veel ontwikkeld om processen en eindproducten te verbeteren en duurzamere opties te bieden die beter zijn voor het milieu. Ook wordt er steeds meer geautomatiseerd in de metaalbranche. Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat je nooit bent uitgeleerd en je veel verschillende technieken je eigen zal maken als monteur. Het is een innoverende branche en je bent altijd op een andere plek! Ook qua werkzaamheden is er veel diversiteit.

Werken in de metaalbranche is ook uitdagend, het kan zwaar werk zijn. Je hebt als monteur namelijk te maken met onderhoudstops, hier moet in korte tijd een hoop werk gedaan worden. De driehoek planning, budget en veiligheid is hierbij heilig.

Werken bij Detamo

Detamo heeft de meest gave projecten in de metaalbranche, zowel internationaal als in Nederland. Je kan zelf kiezen of je op een vaste stek wil werken of op diverse plekken, het is net wat je fijner vindt. Onze klantbestand is groot, waardoor we jouw wens kunnen afstellen met de juiste klant. Zo maakt Detamo het werken in de metaalbranche nóg leuker!

Heb je vragen over werken in de metaalbranche? Neem contact met ons op en bel ons op 088 612 5483, stuur ons een mail of start een chat!

Detamo wordt dit jaar 20 jaar, een groot getal. Maar die 20 jaar zouden we niet met succes hebben bereikt zonder onze vakmensen. Zij maken ons bedrijf! Al 20 jaar lang staan ze paraat voor elke klus en elk project. Natuurlijk waarderen wij ze enorm, maar wat waarderen zij eigenlijk aan Detamo als werkgever? Tijdens een filmdag gingen we in gesprek met vier collega’s op verschillende projecten om dit te vragen. Lees in dit artikel alles over hun werkverhaal bij Detamo.

“Op mijn verjaardag brachten jullie taart”

Gio, elektromonteur bij Detamo
Gio, werkt een paar maanden bij Detamo als elektromonteur

“20 jaar is een groot jaar en dat moeten we vieren. Ik werk er nu een paar maanden en dankzij een referentie ben ik bij jullie terechtgekomen. Daar ben ik erg blij mee want ik heb al veel projecten gedaan en constant werk gekregen. Jullie geven om je personeel en nemen de tijd voor ze om met ze te praten, dat kan ik erg waarderen. Op mijn verjaardag brachten jullie mij een taart. Dat heeft geen enkele werkgever nog voor mij gedaan, een mooie herinnering. Dat is ook waarom jullie verschillen met andere bedrijven: de manier hoe jullie met personeel omgaan. Als ik Detamo in één woord zou moeten omschrijven: top, Detamo is top!”

“Problemen worden snel opgelost”

Ferdy, elektromonteur bij Detamo
Ferdy, werkt twee maanden bij Detamo als elektromonteur

“Ik wist niet dat jullie al zo lang bestonden, heel leuk! Ik vind het erg netjes dat jullie zo lang bestaan, ook dat jullie het nu volhouden in de crisis. Ik werk nu ongeveer twee maanden bij Detamo en ben via social media met jullie in contact gekomen. Uiteindelijk heb ik vanuit mijn vorige werkgever de overstap gemaakt naar jullie, omdat jullie veel projecten hebben en je meteen aan de slag kan. Andere bedrijven zijn daar toch langzamer in.

Ook vind ik het fijn dat er vaak iemand langskomt bij projecten, om te vragen hoe het gaat en of er problemen zijn. Eventuele problemen worden dan ook altijd snel opgelost. Jullie staan altijd voor ons klaar en de communicatie verloopt soepel. Toen ik een paar weken geleden werd geopereerd, ontving ik ook een kaartje van Detamo. Dat vond ik erg leuk!”

“Detamo is goud!”

Zeus, elektromonteur bij Detamo
Zeus, werkt twee jaar bij Detamo als elektromonteur

“Twee jaar werk ik nu bij Detamo. Ik vind het een leuk bedrijf en ik heb aardige collega’s. Doordat je verschillende projecten doet, leer je veel verschillende collega’s kennen. Je komt dan ook wel eens collega’s tegen die je nog kent van een ander project. Dat is erg gezellig. Wat ik waardeer aan Detamo is de snelle communicatie. Als ik iets aan mijn collega op kantoor vraag, reageert hij meteen. Hij is ook aardig, je kan alles aan hem vragen. Als ik iets nodig heb, wordt het geregeld. Als ik Detamo in één woord zou moeten omschrijven, dan kies ik: goud.”

“Jullie hebben vertrouwen in mij”

Filip, elektromonteur bij Detamo
Filip, werkt anderhalf jaar bij Detamo als elektromonteur

“Ik werk hier nu anderhalf jaar, dus van de 20 is dat niet zoveel. Toen ik in Nederland kwam, had ik het moeilijk met het vinden van werk. Detamo was de enige die vertrouwen in mij had en mij een baan aanbood. Ik hoop dat ik jullie vertrouwen waar aan het maken ben.

Ik denk zeker dat ik hier lang blijf werken, het is een fijn bedrijf. Jullie geven ons veel vrijheid en onafhankelijkheid, je krijgt een werkauto en goed gereedschap. Jullie laten ons zelf naar projecten gaan en vertrouwen ons. Ik heb ook bij andere bedrijven gewerkt en het verschil met Detamo is groot. Het is moeilijk om een bureau te vinden dat je respecteert. Detamo doet dat. Detamo heeft niet alleen vertrouwen in haar personeel, maar is zelf ook erg betrouwbaar.”

Ook werken bij Detamo? Bekijk onze vacatures!

Bij Detamo vinden wij ontwikkeling en persoonlijke groei ontzettend belangrijk. Zowel in ons bedrijf, als bij onze werknemers. Daarom bieden wij naast werk en vakmensen ook opleidingen aan. Hierdoor kunnen we veranderingen in de arbeidsmarkt te allen tijde volgen en inspelen op nieuwe kansen!

Waarom wij ook opleiden

Het komt vaak voor dat mensen een baan willen waar ze nog niet de juiste kwalificaties voor hebben. Detamo kan je hier een handje bij helpen door je op te leiden. Of het nou om een hoger niveau binnen hetzelfde vakgebied gaat of om een totaal andere discipline binnen de technische sector. Door een opleiding te volgen, ontwikkel jij je steeds verder tot specialist en krijgen wij er kwalitatieve, breed opgeleide werknemers voor terug.

Detamo kijkt altijd kritisch naar opkomende ontwikkelingen in de markt. Waar is de vraag hoger dan het aanbod, nu en in de toekomst? Wij maken zelf de keuze om te investeren in het opleiden van mensen, zonder dat er al een concrete vraag is van de klant. Anders dan bij andere detacherings- en opleidingsbedrijven zijn wij de ontwikkeling voor.

Het leerwerktraject bij Detamo

Wij stomen je binnen een paar maanden klaar voor een nieuw beroep of een hoger niveau binnen jouw vakgebied. Voor degenen die opgeleid worden voor een nieuw beroep, wordt er eerst een bootcamp georganiseerd, waar je theorie- en praktijklessen krijgt. Na de bootcamp kan je meteen je kennis in de praktijk toepassen, terwijl je met een ervaren monteur mee op pad gaat. Lees hier meer over het leerwerktraject.

Een andere manier om je leerwerktraject te starten, vaak voor monteurs met al wat ervaring,  is om meteen in te stromen op een werktraject. Terwijl je werkend wordt opgeleid, krijg je vaak ook nog een keer in de week les, op locatie of op de opleiding zelf. Op enkele werklocaties bieden wij dus ook scholing aan en faciliteren wij de hele school op locatie. Wel zo handig! De leerwerktrajecten die we aanbieden zijn monteur installatietechniek E (elektrotechniek), monteur telecom en engineer elektrische laadstations.

Een leerwerkbedrijf is wederzijds van belang

Zo’n leerwerk-verhouding is voor zowel de werknemer als werkgever ideaal. Je wordt regelmatig opgeleid voor ontwikkelingen in de arbeidsmarkt die nog moeten komen. Dit biedt natuurlijk een goed toekomstperspectief en baangarantie. Daarbij hebben we bij Detamo verschillende disciplines binnen de technische sector, waardoor je kan wisselen tussen verschillende sectoren. Het aanbod is dus breed. Je kan zo zelf ontdekken welk gebied je het leukst vindt en waar jij jezelf in wil ontwikkelen. Je hebt veel meer vrijheid om te switchen tussen klanten, projecten en werkzaamheden.

Maar ook voor ons als werkgever is het ontzettend belangrijk om opleidingen aan te bieden. Hoe meer wij investeren in het opleiden van mensen, hoe meer keuze we hebben bij het inzetten van mensen op de juiste projecten. Dit zorgt voor minder risico voor ons als werkgever. Je kan dus stellen dat het van wederzijds belang is om mensen op te leiden.

Ben jij geschikt voor Detamo?

Wij kijken niet naar wat je al kan, zoals tegenwoordig vaak gebeurt in de arbeidsmarkt. Detamo vindt andere dingen belangrijker. Wij kijken bijvoorbeeld naar je wilskracht en je motivatie. We zijn geïnteresseerd in mensen die de wil hebben om te leren, want wij geloven dat juist zij gemotiveerd zijn om iets onder de knie te krijgen. Na je opleiding bij Detamo, kan je natuurlijk meteen bij ons aan de slag. En als je eenmaal voor ons werkt, ga je een leerzame tijd tegemoet. Alles wordt voor je geregeld, je krijgt een behoorlijk salaris, voldoende vakantiedagen en wij organiseren allerlei leuke feesten. Interesse? Solliciteer direct.