Banner

Sollicitatiegesprek 4 tips

Sollicitatiegesprek 4 tips

Sollicitatiegesprek voorbereiden, hoe doe je dat?

Een sollicitatiegesprek is altijd spannend, daarom is een goede voorbereiding van groot belang. Lees onze tips en bereid je voor op de meest gestelde sollicitatievragen om een geweldige eerste indruk te maken!
 

Voorbereiden sollicitatiegesprek

Neem de onderstaande tips in acht om zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven tijdens je sollicitatiegesprek. Spreek de persoon in eerste instantie aan met 'u' en accepteer wat te drinken. Bereid jezelf goed voor, door het sollicitatiegesprek vooraf te oefenen.

De juiste houding

Je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken, dus let goed op je lichaamstaal en presentatie. Probeer bij jezelf te blijven en rustig te antwoorden op een vraag. Of er een klik is, blijkt snel genoeg. Denk even na voordat je antwoord geeft op een vraag; er mag soms best even een stilte vallen.

Aanspreekvorm

Spreek de persoon met wie je het sollicitatiegesprek hebt in eerste instantie met 'u' aan, tenzij het een leeftijdsgenoot is, of je het idee hebt dat jij-zeggen op z’n plaats is.

Koffie, thee of water

Neem vooral dat kopje thee of koffie in ontvangst, ook als je geen dorst hebt. Dat is niet alleen beleefd, maar ook handig als je even wil nadenken over een antwoord (dan neem je een slokje).

Oefen je sollicitatiegesprek

Heb je nooit eerder een sollicitatiegesprek gehad? Oefen het gesprek dan eerst met een vriend(in) of met je ouders.

Er bestaan geen standaard sollicitatievragen. Een werkgever kan je tijdens een sollicitatiegesprek altijd verrassen, dus probeer daarom met je antwoorden altijd zoveel mogelijk bij jezelf te blijven.