Banner

Cv maken 7 tips

Cv maken 7 tips

Hoe maak je een goed cv? Het curriculum vitae (cv) is, samen met de sollicitatiebrief, een perfecte combinatie om jezelf te presenteren. Terwijl de sollicitatiebrief vooral ingaat op motivatie, is het cv een overzicht van je opleidingen, werkverleden en vaardigheden. Werkgevers zien vaak honderden sollicitaties per maand. Zorg dus dat je cv opvalt! Voorbeelden van CV's

Werkgevers lezen je cv in eerste instantie op een aparte manier. Een cv wordt bij de eerste selectie gescanned op kernwoorden en relevante informatie die belangrijk is voor de werkgever. Je cv moet je dan ook telkens aanpassen naar behoefte van de werkgever, naar aanleiding van kort onderzoek naar de werkgever en de vacature. De informatie die een werkgever met je deelt op de website, via advertenties, vacatureteksten, en uitstraling is allemaal informatie die je kunt gebruiken om een goede en gerichte sollicitatie te doen.

7 tips voor een goed cv

  • Kort en bondig, probeer je cv te beperken tot 2 à 3 pagina's
  • Chronologisch in volgorde per onderwerp (naam, adres, woonplaats, opleidingen, werkervaring van nu tot vroeger etc.)
  • Gebruik de juiste taal en voorkom grammatica- en spelfouten
  • Een cv moet de waarheid zijn
  • Gebruik de informatie die je krijgt om een sollicitatie te doen die aansluit bij de behoefte van de werkgever
  • Gebruik een 'lekker' lezend lettertype
  • Gebruik een rustig 'lekker' lezende layout

Positieve of negatieve sollicitatie

Een cv is niets anders dan een weergave uit jouw verleden. Wat voor opleidingen heb je gedaan, welke werkervaring heb je opgebouwd en waar ben je werkzaam geweest? Met een cv kun je een positieve indruk achterlaten. Maar wat veel mensen vergeten is dat je ook een negatieve indruk kunt maken.

Een werkgever verwacht bij het beoordelen van een cv dat hij/zij een indruk krijgt van je mogelijkheden die voor hem of haar van belang zijn. Als je solliciteert moet je er dus voor zorgen dat je cv en motivatiebrief de aandacht van de werkgever trekt.

Als je cv onverzorgd en niet compleet is of bijvoorbeeld gemaakt zoals het standaard cv van het UWV werkbedrijf, dan word je hoogstwaarschijnlijk niet geselecteerd voor een gesprek. Het is zelfs mogelijk dat je sollicitatie een blijk van desinteresse richting de werkgever is. Het laat zien dat je te weinig aandacht schenkt aan de persoonlijk interactie en het passende beeld waar de werkgever naar op zoek is.

Zorg ervoor dat de werkgever de indruk krijgt, dat je hem persoonlijk benadert en dat je interesse hebt in de organisatie.

Cv voorbeeld

Tenslotte, op internet zijn heel veel voorbeelden van cv's te vinden. Op zich niets mis mee, maar pas op dat je niet in een keurslijf terecht komt. Je sollicitatie moet kloppen, maar je wilt ook opvallen om een voorsprong te krijgen op de rest. Spreken je brief en cv de werkgever aan? Dan zal hij je eerder selecteren. 

< Bekijk vacatures

 

 

 

Werken bij Detamo >